събота, 19 май 2012 г.

Козметични дефекти на кожата -Част I



Нарушения в кератинизацията (вроговяването)

Нормалното вроговяване на кожата може да бъде нарушено от различни външни и вътрешни фактори: генетични, физични (хронични травми и ултравиолетови облъчвания), клинични (медикаменти), биологични (вируси, бактерии, гъбички) и дължащи се на много и разнообразни причини. 
Като резултат на това настъпват три основни нарушения- хиперкератоза (усилено вроговяване), паракератоза (несъвършено вроговяване) и дискератоза (ранно вроговяване - характерно за злокачествените тумори).

Хиперкератоза (усилено вроговяване)
Това е състояние, при което има усилено образуване на рогово вещество и се характеризира със задебеляване на роговия слой на кожата. От козметологична гледна точка там се отнасят някои генетични състояния на кожата, като и предизвиканите от хронични травми (мазоли).

ИОЗИС и ксеродермия (суха кожа). Този дефект на кожата се проявява най-много между първата и четвъртата година, прогресира до пубертета, след което в повечето случаи търпи известен обрат. Локализира се предимно по външните части на крайниците и тялото. Раличават се леки форми - с наличие на сухота и леко трицевидно залющване на кожата , и по-тежки форми - с тъмно оцветени дебели люспи. Броят на потните жлези е силно намален. Налице е и силна дехидратация на кожата.

Клавус (мазол) 
 При хроничните механични увреждания на кожата се появя­ват различни видове омазоляване (клавус и калозитас). Клавусът представлява ограничено вроговяване с жълтокафени-кав цвят, с най-честа локализация по пръстите на краката и страничните части на петите в резултат на носенето на неудоб­ни (тесни) обувки. Калозитас е по-дифузно вроговяване на ко­жата, което се наблюдава предимно по дланите у физически работници (копачи, дърводелци, каменари, миньори и др.) 


  ОБИКНОВЕНАТА БРАДАВИЦА е друг вид хиперкератозно образувание. 
Явява се основно по пръстите на ръцете и създава неудобство при работа. Хиперкератозата в случая се предизвиква от човешки вирус, както е при кокошия трън. Фактори като повишена влажност на средата, външни травми по ръцете, имунен дефицит, директен и индиректен контакт с човеконосител, довеждат до заразата.
       На външен вид обикновените брадавици в зоната на ръцете са зърнесто - кръгли надигнатости с диаметър няколко милиметра. Повърхността им е суха, вроговена, грапава и твърда. Цвета им съвпада с цвета на нормалната кожа, т.е. жълт или бледосив. 

       КОКОШИЯТ ТРЪН е друг вид хиперкератозна структура. Основно се явява по ходилата и също се предизвиква от човешки вирус.Отличава се от нормалната кожа като груба и твърда вроговеност с дълбок корен, не изпъква много над кожата. И в този случай вирус засяга обменните процеси в кожата и се стига до реакция и отлагане на кератин, кератохиалин и мазнина. Образуванието е до няколко сантиметра и предизвиква болка при ходене.
      
Лечение
Локално се прилагат т.нар. кератолитични (излющващи) средства като: салицилова и млечна киселина по равни части от 1,5 г и еластичен колодий до 10 г; предимство на този раз­твор е, че бързо засъхва и не се налага превръзка. Много ефи­касно е лечението с течен азот (неколкократни туширания през едноседмичен интервал), така също и електрокоагулацията (из­гаряне с електрически ток).

Паракератоза (непълно вроговяване). При паракератозата се образува несъвършено, дефектно ро­гово вещество, при което, независимо че роговият слой е задебелен, той много лесно се излющва, тъй като клетките в него не са достигнали пълна зрелост и не са вроговени напълно (те остават със запазени ядра чак до най-повърхностния слой на епидермата). Тук се отнася псориазисът - едно често заболява­не, представляващо и много тежък козметичен дефект.


Псориазис.
За появата на това заболяване са необходими много фактори - генетично предразположение и рискови (провокиращи) фак­тори като психични травми, ендокринни нарушения, различни инфекции и др. Често засяга няколко членове от една фами­лия. Локализацията на измененията е най-често симетрична, като се обхващат предимно разгъвателните повърхности на крайниците (особено лактите и коленете), окосмената част на главата (скалпът) и различни други области на тялото. При тежки форми може да се засегне и цялата кожа. Характерните изменения са плаки (с розов цвят при свежите и тъмночервен при старите обриви), които са прикрити със сухи сребристо-бели люспи. При около половината от случаите се засягат и ноктите, които получават точковидни хлътвания (стават по­добни на напръстник), промени в цвета, формата и дебелина­та. В известен процент от болните се засягат и ставите (псориатичен артрит). Заболяването е хронично и продължава месе­ци, години, а понякога и цял живот. В резултат на приложено­то лечение, а понякога и спонтанно настъпват ремисии (изчез­ване на болестните изменения), последвани от нови рецидиви (възвръщане на болестта).



    

Няма коментари:

Публикуване на коментар