събота, 22 септември 2012 г.

Какво трябва да знаем за нивото на хигиената в козметичните студиа и салоните за маникюр и педикюр

Времето, прекарано в салона за красота, обикновено ни действа успокояващо и зареждащо. Отпускате се, някой друг се грижи за Вас, не е нужно да се тревожите за каквото и да било.Но нека да се информираме и за рисковете, които крият салоните за красота.
Въпреки съвършената чистота и усмихнатите лица на момичетата, това не е най-безопасното място.

Инфекциите и възпаленията са най-често срещаните проблеми, които се случват след посещение в козметичния салон. Обикновено причината е използването на непочистени инструменти или използването по няколко пъти на консумативи за еднократна употреба, особено при маникюра и педикюра.

За да избегнете евентуални неприятности, проверете дали салонът, който посещавате, има UV стерилизатор. Той убива бактериите само за минута. На някои места използват химически стерилизатори или такива, които работят под налягане. При тях инструментите се обработват за 10 минути.

Не всички инструменти обаче могат да се стерилизират и някои трябва да бъдат изхвърлени веднага след употреба. За съжаление, не можете  да сте  сигурни, че това се прави. За да избегнете инфекции, носете свои пили или изисквайте да се използват картонени, които се отварят пред Вас и се изхвърлят веднага след това. Стъклените пили също могат да се стерилизират.

За предпочитане е кожичките да не се режат, а да се избутват.
Проблеми могат да възникнат и от ваничките за педикюр - ако не се измиват добре или не се почистват след всеки клиент. Това няма как да контролира и да се уверите че е така,но можете да попитате какъв препарат се използва за дезинфекция на ваничката, има и еднократни пликове, както и еднократни легенчета за ванички, но ако вашият педикюрист използва еднократни ръкавици при работа, това също е белег за превенция. Използването на режещи инструменти трябва да бъде сведено до минимум, а бръснарските ножчета които все още се използват за педикюр са повече от брутални и рискови.

Имайте едно наум, когато правите кола маска в салон, особено на триъгълника. Задължително изисквайте от козметика да използва нова шпатула за нанасяне на колата.При кола маската на триъгълника е задължително използването на ръкавици
Леглото трябва да е покрито с хартия за еднократна употреба, която се сменя след всеки клиент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар